Fúkanie = vydychovanie

1. 1. 1970

Na prvý pohľad sa zdá, že je to celkom jednoduché. Pri plávaní je veľmi dôležité naučiť sa fúkať/vydychovať do vody. Niektoré deti pod vodou dych zadržia a potom sa v dobe nádychu musia najskôr vydýchnuť a aj sa stihnúť dostatočne nadýchnuť. To sa nedá celkom dobre. Pri plávaní plaveckých štýlov kraul, prsia, motýlik musí plavec počas doby s tvárou pod vodou vydýchnuť, aby mal dosť času pre nadýchnutie s tvárou nad vodou (nad vodou je veľmi krátko). Pri plávaní sa často používa opačné dýchanie. Nádych ústami a vydychovanie nosom. Presne ako pri fúkaní soplíka. Keď sa toto deti naučia, nemusia si chytať nos pri skákaní či keď sa ponárajú. A preto, aby to bolo vo vode ľahšie, máme pre Vás niekoľko hier na suchu, ako si vydychovanie precvičiť.

Skôr ako začnete, si priestor dobre vyvetrajte. Rozcvičte sa niekoľkými hlbokými nádychmi nosom do hrudníka, prípadne až do bruška, a vydychujte ústami. Nedvíhať pri nádychu plecia a pri vyfukovaní nenafukovať líca. Ak by sa Vám pri hrách trošku zakrútila hlava, oddýchnite si.

Môžeme použiť pingpongovú loptičku, malý gumený balónik, suchý list zo stromu, pásik papiera, pierko, no proste niečo ľahučké, čo dokážeme vyfúknutím z úst či nosa pohnúť.

Fúkací futbal – dvaja fúkači si položia pingpongovú loptičku (loptičku z papiera) do stredu stola a snažia ju prefúknuť súperovi. Na čej strane spadne zo stola, ten prehráva.

Preteky – fúkači fúkajú niečo ľahučké po vytvorenej trati, fúkajú rovno, do strán, aj ponad prekážku. Vyhráva ten, kto predmet dofúka prvý do cieľa.

Pierko – v stoji fúkať pierko ponad seba a udržať ho čo najdlhšie vo vzduchu fúkaním. Ak je viac detí, môžete utvoriť družstvá, merať im čas a vyhrá ten, koho pierko bude najdlhšie lietať

Najmenší fúkači – využite rôzne hračky či predmety, do ktorých sa fúka. So slamkou si môžete fúkať do vláskov. Vyfukovať bublinky z bublifuku a tie ešte trošku ponaháňať. Vrtuľky, ústna harmonika, trúbka, balón tiež zabavia. No a pri kúpaní skúste fúkanie do kačičky, ľahkej loptičky a kľudne aj do vody.

Prajeme veľa zábavy!!! 😉